Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, array given in /home/www/blog.alperkurtul.com/wp-includes/functions.php on line 262
(Last Updated On: )
“Düdüklüde Kıymalı Bamya, yaygınlaşan dedikodu ve eğitimsiz toplum kültürünü eleştirirken, bunlara karşı olanların ötekileştirilmesini sorguluyor.
Sabah kahveleri, fal tutkuları ve içi boş anlamsız sohbetleriyle küçük burjuva kadınlarının duyarsızlıklarına komik bir bakış sergiliyor.” şeklinde bir tanıtım yapılmış oyun için.
Ve tanıtım şu şekilde tamamlanmış;
“İyi bir yemek, iyi bir demokrasiye benzer.”
Oyun Tanıtımına buradan bakabilirsiniz.
Bu seferki durağımız, İstiklal Caddesi üzerindeki Atlas Pasajı içinde yer alan, İstanbul Devlet Tiyatrosu Küçük Sahne’de sergilenen, Düdüklüde Kıymalı Bamya adıyla oyuncu ile buluşan, biraz güldüren, biraz düşündüren, biraz da iç burkup hüzünlendiren bir tiyatro oyunu.
“Sözde Aydınlar” ?!!?!
Şu bir gerçek ki; micro seviyede (yani mahallemizde yada arkadaş arasında, …) “entel dantel takımı” olarak, macro seviyede (devlet yada toplum gözünde) ise, “sözde aydınlar” olarak yaftalanıyoruz. Yaftalayanlaların boş hayatları ile karşılaştırdığımızda; düşünen, üreten, çevresinde olup bitenleri irdeleyip çözüm üretmeye çalışan, empati yapan kişiler olsak da, dünyanın çoğunluğunun gitmekte olduğu yönden çok farklı bir yöne gittiğimiz bir gerçek. Bu sebeple, sürekli olarak dalga geçilen, anlaşılmayan ve ötekileştirilip, yalnızlığa mahkum edilen kişileriz. Bu tiyatro oyunu da, bunun sanatsal bir çığlığı.
Ama oyun, aynı zamanda, çığlık atarken, popüler kültüre mahkum olan zavallılar ile dalga geçip, bir taraftan da popüler kültürü bir kenarda bırakarak ve düşünerek yaşamayı tercih eden bizleri kendi halimize gülmemize, biraz da hüzünlenmemize sebep oluyor. Hüzünlenmemize sebep oluyor çünkü, doğru olduğumuzu, doğruyu yaptığımızı bildiğimiz halde, sonuçlar istediğimiz gibi değil, ve toplumun çoğunluğu tarafından anlaşılmıyoruz.
Oyun Hakkında
Yazan : Mehmet Baydur Yöneten: Serap Eyüboğlu
Oyuncular : Sevinç Niş, Ayla Baki Yücesoy, Emin Maltepe, Ece Koroğlu, İpek Gülbir, Demet Ergün, Türkü Deyiş Çınar, Rami Çakır
Oyunda en çok, hizmetçi rolündeki Demet Ergün ile, oyundaki diğer karakterler tarafından pek sevilmeyen (yine de, en çok hizmetçi sevmişti), ama aslında hayatı tüm gerçekliği ile dibine kadar yaşamış olan yaşlı sayılabilecek orta yaş üstü olan, dede Emin Maltepe’nin sergilediği karakteri ve bu karakteri oynarken ortaya koyduğu oyunculuğu çok beğendim.